Investicija vrijedna 11,7 milijuna eura: Velika Gorica dobit će najmoderniji Centar za starije osobe u Hrvatskoj

Vijesti |

Na zemljištu pored Poduzetničkog inkubatora u lipnju 2026. godine trebao bi biti izgrađen i u potpunosti opremljen Centar za starije osobe koji će se prostirati na nešto manje od šest tisuća kvadrata. Posebnost ovog Centra je ta što će naši sugrađani zlatne dobi u Centru moći obaviti primarne preglede i terapije, organizirati druženja, sudjelovati u radionicama i ostalim aktivnostima koje će Centar pružati. Rečeno je tako na predstavljanju Centra za starije osobe u Poduzetničkom inkubatoru.

-Ovo je povijesni trenutak za Veliku Goricu, zgrada Centra za starije osobe bit će tri puta veća od Poduzetničkog inkubatora. Investicija je vrijedna 11,7 milijuna eura. Država je već osigurala 6,1 milijun eura. Pregovori sa Zagrebačkom županijom su u tijeku, trebali bi od njih dobiti tri milijuna eura, a ostatak će biti financirano iz gradskog proračuna – kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Centar će moći primiti čak 503 izvaninstitucionalne osobe. Bit će to najmoderniji Centar za starije osobe u Zagrebačkoj županiji, ali i Hrvatskoj Potreba za institucionalnom uslugom je velika, a budući Centar moći će primiti 102 osobe.

-Svjestan sam da je u Velikoj Gorici već trebalo biti izgrađeno tri doma za starije, trudit ćemo se i radimo na tome – dodao je gradonačelnik Ačkar i napomenuo kako će prednost upisa imati lokalno stanovništvo s područja našeg grada jer je Velika Gorica najviše uložila kupnjom zemljišta i izradom projektne dokumentacije.

-Ovo je početna konferencija izgradnje Centra za starije osobe u Velikoj Gorici, dobar dio posla je odrađen, pripremna dokumentacija, ishođena je građevinska dozvola koja je i bila preduvjet za dobivanje sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U tijeku je priprema dokumentacije za javnu nabavu, očekujemo da ćemo u iduća tri mjeseca sklopiti ugovor s najboljim ponuditeljem i da će početkom kolovoza početi radovi izgradnje objekta – objasnio je Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske unije.

Benefiti Centra za starije su višestruki. Osim što će koristiti našim sugrađanima treće životne dobi, priliku za zaposlenje imat će oko sto osoba.

– Sama činjenica da ovakvog Centra u Hrvatskoj nema, na razini je Europske unije i stepenicu više od klasičnih Domova za starije. Centar će imati institucijske usluge do sto ležajeva i izvaninstitucionalne usluge. Naši sugrađani imat će mogućnost usluge pomoći u kući, poludnevnog i cjelodnevnog boravka, savjetovanja, psihosocijalno savjetovanje, fizikalnu terapiju, radnu terapiju kao i kineziterapiju – spomenuo je Ilečić i dodao kako će osobe treće životne dobi imati sve usluge koje im mogu poboljšali kvalitetu života.

U Centru će biti i liječnik obiteljske medicine čime će biti zadovoljena i primarna zdravstvena zaštita.